Ridning som idrott

Rida – när du är skadad eller sjuk

Vi råkar alla ut för skador och sjukdomar. Om vi rider eller har egen häst kan det ställa till problem. Hur ska du göra när du är sjuk eller har trillat av?

Ridning och hästar

Det är något särskilt med att rida och umgås med ett så vackert och intelligent djur som hästen. Alla hästar har sina egna personligheter och egenheter. Å ena sidan är de mycket starkare än oss, å andra sidan är de beroende av oss för att få mat, rent i stallet och för att få komma ut. Då kan det bli problematiskt när vi är sjuka, särskilt om vi äger en häst. Det finns också olika slags sjukdomar som påverkar oss olika. Om du har en sjukdom som artros kan det rent av vara klokt att rida och hålla på i stallet – så länge du inte får ont. Det är alltid bra att röra på sig. Du hittar bra information på www.artros.org för att veta hur mycket som du ska rida och vara i stallet. Oavsett vilken skada eller sjukdom som vi har, är det viktigt att vi inte förvärrar vårt tillstånd.

Förkylning

Ska du rida när du är förkyld? Det är inte farligt att röra sig lite grann under en förkylning, men det är inte bra om du anstränger dig medan du har en infektion i kroppen. Om du har egen häst kan du ta hand om den, men fokusera på det viktigaste som utfodring, ut och in från hagen samt grundskötsel. Om du är i slutet av en förkylning kan du också skritta ut om du känner att du verkligen orkar – tänk dock på att du är ansvarig för djuret. Du får vare sig utsätta dig själv, hästen eller andra för fara. Det absolut bästa är om du kan be någon annan att motionera din häst tills du är nog frisk. Om du däremot har feber bör du stanna hemma helt och hållet. Om du äger en häst är det bra att alltid ha en hästskötare eller kompis som kan ställa upp och ta hand om hästen när det krisar. Tänk också på att ju tidigare som du börjar att anstränga dig, desto större risk är det att förkylningen tar om – och så är du sjuk än längre än om du vilat lite mer från början.

Trilla av

I ridsport ingår skador. För att bli en bra ryttare måste du trilla av hundra gånger som man brukar säga – alltså inte något för den som är rädd för att ta i eller skada sig. Om olyckan händer, hur ska du då göra? Om du trillar av din häst och landar på huvudet eller får huvudvärk ska du inte sitta upp – det kan vara en kraftig hjärnskada eller rent av livshotande. Om du ser att en medryttare trillat av bör du ställa lite frågor till den, för att se om den mår bra. Ibland har ryttare trillat av, suttit upp på hästen trots att de borde ha åkt ambulans till akuten – när vi har en huvudskada är vi inte tillförlitliga.

bard