Ridning som idrott

Idrotten ger gemenskap

I dag kan man emellanåt se att barn är ensamma och utanför gemenskapen i skolan och på andra platser. Många barn går hem från skolan och sitter ensamma hemma vid datorn eller liknande. Ibland kan vissa barn ses som lite annorlunda än andra. De kan till exempel vara lite mer gammaldags eller så vill de inte leka samma lekar som alla andra barn.

När det gäller idrott kan den ofta vara en riktigt bra väg till att finna gemenskap, oavsett om barnet är litet eller närmare tonåren. Om man har samma intressen kan man ofta bli vänner snabbt och ofta finns det alltid något att prata om. Inom idrotten vet man också att man kommer att träffa sina vänner vissa dagar i veckan om man inte har möjlighet att gå i samma skola eller liknande.

Många föräldrar upplever att deras barn har blivit mycket mer sociala och modiga sedan de börjat med olika idrotter. Plötsligt vågar barnet ta plats och synas. Ett barn som tidigare varit tyst i klassrummet, utanför, eller hållit sig inomhus på rasten kan plötsligt börja prata mer, och kanske vara med och spela fotboll eller liknande på rasten. Barnet har genom att vara med på sin idrott plötsligt upptäckt att det är bra på något och då kan fler vilja umgås med barnet. Detta gör att gemenskapen stärks i klassen. Ett barn som börjar med en idrott kan också träffa flera nya vänner och börja umgås med dem. Detta leder ofta till att flera barn och ungdomar som inte umgåtts tidigare plötsligt också börjar umgås utanför idrotten. Detta kan till exempel också vara bra när det gäller hjälp med läxor och annat.

bard