Okategoriserade

Idrott – en populär aktivitet för tävling och träning

I slutet av 1800-talet började man forma idrotten i Sverige. Sedan dess har idrotten varit en växande trend och varje år anordnas det tävlingar både internationellt och lokalt i Sverige. Idrott består av bollsporter, skidåkning, skridskoåkning, löpning, simning samt en rad andra idrottsaktiviteter.

Idrottsformer och årliga tävlingar

En av de största idrottsformerna vi har är bollsporter. Fotboll är den vanligaste idrotten och efter fotboll kommer basket, handboll och volleyboll. Bollsporten fotboll har 3090 föreningar i Sverige med hela drygt en miljon medlemmar. Fotboll är så mycket mer än en idrott och sport då den ger både träning och en social gemenskap för både barn och vuxna. Varje år anordnas cuper både för herrar och damer i fotboll. Inom andra idrotter som simning, finns det en del kända namn som ofta dyker upp i samband med idrottstävlingar. En mycket känd simmare är Therese Alshammar som har tagit över imponerande 70 medaljer i internationella mästerskap. Några andra kända namn är Sarah Sjöström, Lars Frölander eller Josefin Lillhage. I Sverige genomförs nationella mästerskap årligen som Svenskt Mästerskap (SM) och Svenskt Juniormästerskap (JSM), både i 25 m och 50 m. Andra idrotter som löpning och skidåkning, är något som man också tävlar i årligen i Sverige. När man utövar idrott kan man vara trött efter en sådan krävande aktivitet. Då kan det vara skönt att ha en bil att åka hem i. Bilar kan kosta en del och likaså att ägna sig åt en idrott. Då kan man spara pengar genom att köpa en begagnad bil. Ett hett tips och råd är då: Köp högkvalitativa begagnade bilar hos Riddermark Bil där man även kan sälja sin bil om man så önskar.

Andra former av idrott

Idrott behöver inte alltid betyda att man utför tävlingar. Många idrotter är en hobby inom sport och en livsstil. Många kan vilja ägna sig åt träning i form av styrketräning, bodybuilding, kampsport eller till exempel tennis och badminton. Idrott betyder att man har valt att ägna sig åt ett fritidsintresse som innebär fysisk träning som även bidrar till en bättre hälsa. Det finns många fördelar med idrott och särskilt för barn. Idrott för barn är väldigt bra om barnet uppvisar ett intresse för en viss sport. Idrott ger en bättre hälsa i form av starkare ben och muskelmassa, samt gemenskap och personlig utveckling under uppväxten. Man lär sig en teamkänsla och samarbete samt kan ha turen att finna fina vänner på vägen med samma intresse.

Idrott påverkar inte bara individen positivt, idrott bidrar även till samhällets bästa och är en stor del av vår kultur och utveckling. Om man är nyanländ till Sverige, kan man även genom att ansluta sig till en idrottsförening, känna en gemenskap och välkomnande in i det svenska samhället. En sport och idrott ger en sammanhållning oavsett varifrån man kommer. Man kan även ha roligt tillsammans när man utövar idrott och lära sig samarbete. Idrott är en del av vår kultur och ett sätt att kombinera både bättre hälsa och intresseområden.

bard