Ridning som idrott

Fiske som idrott

Kan man se på fiske som idrott? Det finns tävlingar inom fiske, så på ett sätt går det mycket väl att argumentera för att fiske är en idrott. Däremot är det inte idrott i den kroppsutvecklande betydelsen av ordet idrott. När man fiskar ökar man inte på något avgörande vis på sin kondition eller muskelstyrka. Det finns dock inslag inom fisket som kan ge både motion och muskelstyrka. Om man vandrar långa sträckor till de bästa fiskevattnen får man både motion, frisk luft och möjlighet att träna på orientering. Fiskar man från en roddbåt måste man bokstavligt talat anstränga sig för att komma i åtnjutande av de fina fångsterna. Lägger man nät eller pilkar torsk kan det verkligen krävas muskelstyrka för att bärga fångsten.

Fiske som tävlingsform går till på olika sätt. Dels finns sporten casting, som inte har så mycket med fiske att göra, men däremot används fiskespöt som tävlingsredskap. Man har ett kastspö och tävlar i antingen längdkast eller precisionskast. Man ser vem som kastar längst eller vem som kan komma närmast ett mål. Båda sakerna kan ju vara användbara vid det verkliga fisket, då det kan vara bra att kunna placera sitt fiskedrag väl i förhållande till där fisken man vill fånga står. Andra fisketävlingar kan handla om att faktiskt dra upp fisk ur vattnet. Dessa tävlingar brukar avgöras på en bestämd tid – och vinnare avgörs utifrån hur många fiskar man får, eller på den sammanlagda vikten av de fångade fiskarna.

Om man annars ser på fisket som en härlig naturupplevelse blir fisketuren mer stimulerande och man kan uppskatta den även om man inte lyckas få någon fisk. Att tillbringa några kravlösa timmar i den friska naturen, medan man är bakom flötet, eller meditativt kastar med sitt spinn- eller flugspö, ger lisa för själen och lugn och ro i sinnet. Tävlingshetsa är ganska främmande för den sanna fiskaren som mer ser till avkopplingen och naturupplevelserna.

Ser man på sin fisketur som ett träningspass kan man bocka av många aktiviteter efter en fiskeutflykt. Möjligen har man vandrat till ett avlägset fiskevatten, alltså fick man promenad, lite tyngdlyftning (ryggsäcken) och träning i orientering. Har man en roddbåt vid sitt fiskevatten får man en helt naturlig träning av armar och rygg och behöver inte sätta sig i roddmaskinen på gymmet på kvällen. Ramlar du i från båten får du lite simträning också. Om du har tur och får fatt i gammelgäddan eller rycker fast din pilk i stjärten på en torsk får du verkligen samla alla dina krafter för att dra upp fisken i fråga. Kommer du hem med en stor fångst har du flera timmars rensning framför dig då du får träna finmotoriken i händer och fingrar.

Fiske kan betraktas som idrott, men lika gärna som avkoppling. Fiske kan ses som att bevara ett kulturarv, eller som ett sätt att skaffa mat. Hur man än ser på fisket är det ändå en mycket trevlig aktivitet som dessutom har chans att ge familjen ett nyttigt och gott vitamintillskott som gör hälsan och livet bättre.

bard