Ridning som idrott

En dag i stallet

En dag i stallet innebär långt mycket mer än bara ridning i de allra flesta fall. Några har möjlighet att kunna åka till stallet, gå in till en färdiggjord häst, hoppa upp, rida och sedan direkt åka hem igen. Om detta är en fördel eller nackdel kan man dock diskutera. I och med att man inte tar hand om hästen kan man inte riktigt bygga upp ett band med den och då blir det mycket svårt att kunna komma någonstans i sin karriär som ryttare. Beroende på om man har en egen häst eller rider på ridskola kan dagen se lite annorlunda ut.

Om man har en egen häst i ett privatstall kan dagen bestå av att man kommer till stallet och om hästen går ute i hagen kan man antingen ta in den direkt och ställa den i boxen. Man kan också välja att låta den gå kvar och göra andra sysslor under tiden. De andra sysslorna kan till exempel vara mockning, utplacering av foder med mera. Det finns nästan alltid något att göra. När boxen är fin, är det dags att ta hand om hästen. Om den haft ett täcke på sig kan det vara bra att ta av det och byta det mot ett annat, eller låta hästen gå utan en stund om man ska rida. Ofta är det dags att låta hästen äta när den kommer in och under tiden kan man passa på att väga upp hö, lägga upp kvällens foder och liknande. Man kan också ta fram sina borstar och hästens utrustning.

När hästen ätit färdigt är det dags att borsta den och gå igenom den så att den inte fått några skador i hagen. Om allt ser okej ut är det dags att ta på hästen utrustningen och ge sig ut på ridturen. Det är dock inte alla dagar hästen ska ridas. Man måste t hand om den alla dagar, även om den bara ska vila.

När man ridit färdigt är det dags att ta in hästen, ta av den utrustningen, borsta den igen och eventuellt lägga på ett täcke inför natten. Om hästen ska gå ute på natten kan man ställa in den i boxen och ge kvällens kraftfoder där. Hö kan man ofta ge direkt ute i hagen. Sedan är det bara att mocka boxen igen, och städa upp efter sig.

bard