Skador inom idrott

De vanligaste skadorna

Inom idrott finns det vissa skador som är vanligare än andra. Varje gång man tränar eller utövar en sport kan man råka ut för en eller annan skada. Men vilka skador är egentligen de allra vanligaste?

Stukningar

De allra vanligaste skadorna inom idrott är olika typer av stukningar. Den vanligaste formen är stukningar av fotleder. När en sådan inträffar får den drabbade ofta ont efter att ha vridit foten, landat fel eller liknande. Den bästa behandlingen handlar om att vila, lägga på is, linda och ha foten högt.

Skador på hamstringen

Om man sträcker musklerna för långt eller utövar sporter som utsätter benen bör mycket stress är denna typ av skador mycket vanliga. Det finns inte direkt något sätt att undvika denna skada och den bästa rehabiliteringen är att försöka bygga upp musklerna som skadats igen. Detta måste dock ske mycket försiktigt.

Hälsporre

Om man springer eller går mycket och har fel skor är hälsporre ett mycket vanligt problem. Detta kan vem som helst drabbas av och symtomen kan variera mycket. Ofta upplever man dock en stickande smärta för varje steg man tar och detta kan vara mycket jobbigt både inom idrotten och i vardagen. Ofta tar det lång tid innan man blir av med besvären och det är inte helt lätt att kunna idrotta under tiden man har besvär.

Överbelastningsskador

Inom idrott kan man också drabbas av flera typer av överbelastningsskador. Oavsett om man tränat länge eller är nybörjare kan man drabbas av detta och ofta kan man inte heller förhindra dem på något bra sätt.

bard