Svensk basket det manliga landslaget

I följande texten dyker vi djupare in i ämnet idrott, mer specifikt idrotten basket, och tittar på hur det egentligen står till med svensk basket om man blickar ut i världen och så gör vi en slags internationell jämförelse. Hur står sig svensk basket jämfört med andra basketnationer i världen?

Svaret blir olika beroende på om det gäller männen eller kvinnorna.

Låt oss först fokusera på männens basketlag.

Svensk basket är inte så framstående om man jämför internationellt. Sverige har aldrig riktigt varit en framstående nation inom basket på männens sida. Det manliga landslaget gjorde en del tappra försök när de försökte ta sig till VM häromåret men motståndet visade sig vara för svårt. Sverige hamnade i en grupp med tre andra betydligt bättre lag, nämligen Ukraina, Turkiet och Lettland. Lettland är en klassisk basketnation och länderna i Baltikum, kanske främst Litauen, har starka baskettraditioner trots att det rör sig om små länder. Även Turkiet är framstående inom basket. Och Ukraina är kanske inte lika starka, men fortfarande ett snäpp bättre än Sverige.

Alla lag mötte varandra två gånger, på hemmaplan och på bortaplan

Så här slutade Sveriges grupp:

Plats 1 Turkiet 10 poäng

Plats 2 Lettland 10 poäng

Plats 3 Ukraina 9 poäng

Plats 4 Sverige 7 poäng

Att Sverige fick så många som sju poäng beror på att poängsystemet är annorlunda. I basket får man en poäng vid förlorad match och två poäng vid vunnen match. Om man inte ställer upp alls i en match utan lämnar walk over får man noll poäng för en match. Oavgjort kan det inte bli, matcher som slutar oavgjort efter ordinarie tid går till förlängning. Sju poäng är med andra ord inte alls särskilt mycket på sex matcher. Det blev en vinst och fem förluster för det svenska landslaget.

Sverige kämpar nu vidare med att försöka ta sig till EM istället efter att planerna på att nå VM grusades.

Den enda vinsten för Sveriges del i gruppen var knapp; i en länge oviss match vann Sverige med 53-52. Det var i vintras (februari 2018) på hemmaplan på ett utsålt Hovet bredvid Globen i Stockholm. Publiken var uppspelta och hade kanske köpt billiga matchtröjor på internets sidor på nätet är man kan fynda, som outletsverige.se till exempel. En del sportdryck och kanske annan slags dryck fanns på läktarna också. Sverige vann den matchen mot Turkiet. Men i nästa match mot Turkiet på bortaplan hade Sverige inte någon större chans och Turkiet vann med ganska god marginal.

Kanske hade det gått bättre om den bästa svenska spelaren Jonas Jerebko velat vara med. Han gör nu en första säsong i NBA:s bästa lag, mästarlaget Golden State Warriors. Tidigare har han spelat i andra lag i NBA, nämligen Detroit Pistons, Boston Celtics och förra säsongen UTah Jazz. I Utah fick han inte så mycket speltid men i GoldenState Warriors har han haft en rätt trevlig inledning på säsongen och fick till och med avgöra en match när han tippade i en retur.