Ridning som idrott

Ridning, ingen idrott?

Under åren är det många som har påstått att ridning inte är någon idrott. Många kan möjligen gå med på att säga att ridning är en sport, men absolut inte att det är en idrott. Men vad grundar de dessa uttalanden på? Flera av de som uttalat sig menar att en ryttare inte anstränger sig fysiskt när denne rider. Ridning är heller inget man kan utöva i ett lag och även detta stärker påståendet att det inte är en idrott att tala om. Men hur väl stämmer detta med verkligheten egentligen?

Ridning är en fysisk aktivitet

Man kan måhända hävda att det inte är ryttaren som springer eller hoppar över ett hinder, men att säga att ridning inte är en fysisk aktivitet är en villfarelse. Den som någon gång har suttit på en häst vet att det både kräver kondition, balans och styrka för att kunna få hästen att göra som man vill. Då ska vi inte tala om vad som krävs för att kunna sköta hästen i stallet och från marken. Som ryttare krävs det att man har en enormt bra kondition för att orka driva fram hästen. Ju mer man som ryttare måste arbeta med hästen, desto mer kommer det att krävas av ryttaren. Som ryttare kan man ofta märka när man själv blir mer tränad. Redan andra eller tredje gången man sitter på hästen kan man känna att balansen blivit bättre och att koordinationen förändrats.

Som ryttare märker man ibland inte själv att man tränar. Om man har ridit på ordentligt under passet kan man dock bli ordentligt svettig! Det är däremot skillnad mellan att rida och att åka häst. En ryttare som bara hoppar upp och sitter stilla och som inte vet hur man ska driva fram hästen och få den att gå i form med mera kan uppleva att det inte rör sig om träning. Detta är ofta bara ett tecken på att ryttaren är oerfaren.

Ridning, inte en lagsport?

Röster menar också att ridning inte är en lagsport och att varje ryttare klarar sig själv. Det är långt ifrån sant! För det första finns det lagtävlingar även inom hästsport. I flera av de stora tävlingarna är de svenska ryttarna ett lag och de tävlar mot ryttare från andra länder. Varje ryttares insats räknas och totalpoängen blir sedan lagets poäng. I regel är hästsporten en lagsport varje dag. I de allra flesta fall samarbetar man kring det mesta i stallet. Om man har sin häst i ett stall där andra också har häst måste man komma överens både med dem och med de andra hästarna. Ibland har man till exempel gemensamt ansvar för fodring, mockning med mera och då gäller det att samarbetet fungerar.