Idrotta som ung

Hur kan man sporra barn och ungdomar?

Många barn blir inte aktiva inom idrott förrän de träffar på skolidrotten. Denna idrott är något många barn och ungdomar inte tycker om och många får uppfattningen att all idrott är tråkig. Det är i dessa fall man som förälder måste gå in och stötta barnet och kanske till och med kontakta skolan för att skapa förändring. Det gäller att förklara för barnet att all idrott inte är som i skolan. Vid en kontakt med skolan kan det också vara klokt att förklara läget och se vad som orsakar problemet.

Om ett barn redan håller på med en idrott kan det vara klokt att då och då fråga hur det går och intressera sig för det barnet eller ungdomen gör. Det kan vara bra att då och då följa med till idrotten och se hur allt fungerar. Om man märker att barnet börjar tröttna är det också bra att fortsätta prata med barnet om vad det är som gör att detta börjar tröttna. Ibland kan barnet känna att det inte kan utvecklas inom idrotten och då kan det vara dags att antingen börja träna något annat, eller kanske att byta klubb. Om barnet inte känner gemenskap kan det också vara läge att titta efter en ny förening att börja träna hos.

Det gäller dock att inte ligga på för hårt. Barn och ungdomar presterar och utvecklas mycket olika och vissa kan till exempel vilja vänta med att tävla medan andra vill tävla på en gång. Det är då man som förälder bör känna av läget lite extra. En fråga då och då om tävling kan vara sporrande, men barnet ska inte känna sig tvingat. I de fall barnet börjar bli besatt av att tävla kan det dock vara bättre att försöka bromsa lite.